Armoede is overleven

image0.jpegmaandag 05 oktober 2020 20:13

Het Overleefhuis
In de afgelopen week mochten bijna tweehonderd mensen kennismaken met (de fictieve) Beata, een jonge gescheiden moeder, die na het faillissement van haar winkel nu samen met haar dochter Marloes antikraak woont in de ‘oude Ulo’ in Leek.
In groepen van twaalf konden medewerkers van de gemeente Westerkwartier, maar ook van allerlei organisaties waarmee we samenwerken in het Armoedepact, aan den lijve ondervinden wat het betekent om in armoede te leven. Dit Overleefhuis werd, in opdracht van de gemeente en als onderdeel van het project ‘Van Arm naar Beter’ verzorgd door ‘Onzichtbaar Den Haag’, een team van ervaringsdeskundigen uit Den Haag. Na Den Haag is Westerkwartier de tweede gemeente waar dit werd gedaan. Ook ervaringsdeskundigen uit onze eigen gemeente deden mee.

Levensecht
image2.jpegHet Overleefhuis is een levensechte antikraak woning met spullen van de Kringloopwinkel (uiteraard van Novatec). Samen mochten de deelnemers bepalen wat ‘Beata’ zou doen met taken die op haar afkomen: een bijdrage van vijf euro voor een schoolreis voor Marloes, boodschappen voor de hele week voor zestien euro, of toch voor twintig met wat extra’s, onverwachte verlenging (of afsluiting) van het telefooncontract, bezoek aan het ziekenhuis, wel of niet een (goedkoop) knutselpakket om met Marloes leuke dingen te doen.

Emotiesimage1.jpeg
Zelf mocht ik in totaal zes keer (soms deels) meedoen,maandagmorgen met de directie en een aantal teamleiders van de gemeente, de dinsdagavond met leden van de gemeenteraad, donderdagmiddag in aanwezigheid van de gedeputeerde en drie sessies op de afsluitende vrijdag.
Elke keer was het weer anders, maar steeds kwamen dezelfde emoties langs: stress, schaamte, eenzaamheid, onmacht, angst, boosheid. Maar ook trots op het moment dat iets wel gelukt was, en liefde voor haar dochter. image6.jpegEn behoefte aan een gelijkwaardige behandeling maar ook ergernis aan de vooroordelen (die op grote borden aan de muur hingen). Met name de verhalen van ervaringsdeskundigen, ook uit ons eigen Westerkwartier, bleven hangen en raakten mij diep.

Samen werken aan bestrijden en voorkomen van armoede
Na zo’n heftige en indrukwekkende week besef ik, misschien wel meer dan ooit, hoe belangrijk het is dat we de armoede met alle macht blijvend bestrijden en nog liever proberen te voorkomen. En dan ben ik blij en trots dat ik mag wonen en werken in de gemeente Westerkwartier, waar we mede dankzij de gemeenteraad de mogelijkheid hebben om hieraan te werken. Met nieuwe technieken voor het kindpakket en het vervolg daarvan. Met veel betrokken partners in het Armoedepact. Met medewerkers die dichtbij onze inwoners staan en hen echt willen helpen, van mens tot mens, omdat iedereen mag en moet meedoen en ertoe doet.
image5.jpeg
Tenslotte
Voor mij was deze week een topweek. Dat klinkt raar voor zo’n onderwerp, maar wat is het mooi om met zulke betrokken groepen mensen deze beleving mee te maken. Ik gun diezelfde beleving aan betrokkenen in andere gemeenten. Neem gerust contact op met Onzichtbaar Den Haag of met de gemeente Westerkwartier.

Bert Nederveen, Westerkwartier, 2 oktober 2020 
Interessante links: 

https://www.vanarmnaarbeter.nl/vanarmnaarbeter/blog_41396/item/armoede-beleven-in-het-overleefhuis_6079.html

https://www.westerkwartier.nl/bestuur-organisatie/nieuws_3190/

https://twitter.com/bertnederveen

« Terug