Werkbezoek FrieslandCampina Marum

Schermafbeelding 2024-05-26 173155.pngwoensdag 22 mei 2024 17:32

Op woensdagochtend 22 mei hebben we met raadsleden van onze ChristenUnie-fractie en met wethouder Bert Nederveen een bezoek gebracht aan de kaasfabriek in Marum. Met een prachtige voorgevel aan de Noorderringweg en zichtbaarheid vanaf de A7 zal dit voor veel Westerkwartierders een bekende locatie zijn. Minder bekend is wellicht dat deze kaasfabriek de enige plek in Nederland is waar Edammer kazen worden gemaakt en daarmee 80% van de wereldproductie verzorgt.

We begonnen het bezoek met een presentatie over deze kaasfabriek. De historie, maar ook de toekomst. FrieslandCampina heeft een aanvraag ingediend om een nieuwe hal te bouwen op het terrein. In deze hal komt een nieuwe kaasmakerij ter vervanging van de bestaande kaasmakerijen. Deze nieuwbouw is onderdeel van een meerjarenplan van investeringen in Marum. Na de presentatie kregen we een rondleiding door de kaasfabriek. We konden zien met welke zorgvuldigheid er schoon wordt gewerkt. Daarnaast konden we zien hoe, op sommige plekken, dit werk nu nog erg arbeidsintensief is. Arbeidskrachten die steeds schaarser worden. FrieslandCampina speelt hierop in door in te zetten op automatisering van processen waar mogelijk. 

Wat voor ons de meerwaarde is van dit type werkbezoeken is dat we in contact staan met bedrijven in het Westerkwartier. We krijgen een achtergrond van economische kansen en uitdagingen in onze gemeente. Deze kunnen wij weer betrekking in het raadswerk.

IMG_0590
Bert Nederveen staat niet op de foto. Hij moest iets eerder weg.

« Terug