Aan de slag
Voor een levendig en leefbaar Westerkwartier
In het raadsoverleg van 5 november en de raadsvergadering van 13 november hebben wij de begroting 2025 van de gemeente besproken. Voor ons als ChristenUnie staat voorop dat er gewerkt moet worden aan onze gemeente. Als gemeenteraad zijn we goed in het maken van plannen en vaststellen van visies, maar onze oproep was om nu uitvoering te geven aan die plannen en visies. Onderstaand een paar concrete voorbeelden.
Armoedepreventie
Afgelopen jaren is er in de gemeenteraad regelmatig gesproken over armoede en daaraan gerelateerde onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een visie op armoedepreventie/-bestrijding, de gemeentelijke schuldhulpverlening, vroegsignalering en inzet door vrijwilligersorganisaties. Onze oproep aan het college (en indirect aan de gemeenteraad) is om nu werk te maken van armoedepreventie. Kom met een concreet plan, zodat we in het aankomende jaar nog een start kunnen maken om te voorkomen dat inwoners in armoede komen. Hierbij hebben we:
- Aandacht gevraagd voor werkende armen
- Extra budget voor Humanitas in 2025 zeker gesteld
Fietspad Leek-Zuidhorn
Vanaf de vorige collegeperiode vragen wij om een fietspad tussen Leek en Zuidhorn als alternatief voor de routes langs Pasop of Hoendiep. De reden dat dit een langlopend dossier is, komt door het aanwezige Natuur Netwerk Nederland (NNN) gebied. De laatste tijd komt er beweging in. Wij hebben het college aangemoedigd om in 2025 tot uitvoering te komen. We hebben hen ook gevraagd wat hiervoor nodig zou zijn.
Doorontwikkeling organisatie
Het college vraagt in de begroting om extra budget voor de uitbreiding en doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie. De afgelopen jaren zijn al grote stappen gezet in het samenvoegen van de vier voorgaande gemeentelijke organisaties naar een nieuwe organisatie. Voor een goede dienstverlening aan de inwoners en om te voldoen aan alles wat van ons gevraagd wordt, is nu een volgende stap nodig. Dit blijkt ook uit onderzoek dat met ons gedeeld is. De omvang van onze ambtelijke organisatie is kleiner dan dat je op basis van het aantal inwoners en de oppervlakte zou verwachten.
Scherper begroten
De afgelopen jaren blijkt dat er elk jaar budget overblijft. Enerzijds komt dit vaak door eenmalige meevallers aan het einde van het jaar. Anderzijds blijkt ook al meerdere jaren dit niet alle geformuleerde plannen kunnen worden uitgevoerd. Soms door personeelskrapte, maar ook door vertraging in procedures van juridische of politieke aard. Het college wil om deze reden aankomend jaar op deze manier 1,5 miljoen euro besparen. Wij zijn blij dat hiernaar gekeken wordt, maar vinden dat we zo snel mogelijk in 2025 zicht moeten hebben op waar we dit halen. Het college houdt ons hierover op de hoogte in mei, oktober en december.
Werk in uitvoering
Er zijn ook een aantal punten waar op ons aangeven de gemeenteraad mee aan de slag wil. Dit was niet binnen de tijdspanne van de begrotingsbehandeling te realiseren. Hierbij gaat het om duidelijke regels over de eindigheid van subsidieregelingen en een goede opbouw van de afvalstoffenheffing. Hier gaan we het komende jaar als raad over in gesprek om tot een gezamenlijk plan te komen.
Op deze manier hebben wij een combinatie gemaakt van aan de slag, met oog voor kwetsbaren en een verantwoorde manier van uitgeven.
Wybe Niemeijer