Geloven in het Westerkwartier

De Gemeente Westerkwartier heeft, net zoals alle andere gemeenten in Nederland, een wettelijke taak om statushouders te huisvesten. Naast de wettelijke taak zien wij dit als ChristenUnie Westerkwartier ook als een menselijke taak.
In 2023 heeft de gemeente Westerkwartier niet voldaan aan de haar toegewezen aantallen. De taakstelling die de gemeente had voor 2024 is wel in z’n geheel gehaald. Hoe dan ook, er was een achterstand vanuit het verleden en een nieuwe taakstelling voor 2025. Na de opgelopen achterstand is er in samenwerking met de provincie een plan van aanpak voor 2024 en 2025 opgesteld.
Om grip te krijgen op deze huisvestingproblematiek heeft het college van burgemeester en wethouders in januari 2025 een voorgenomen besluit genomen om 75 – 100 statushouders te gaan huisvesten op het voormalige landgoed Jonker te Doezum.
Na dit voorgenomen besluit is door de ChristenUnie Westerkwartier veelvuldig gesproken met inwoners van Doezum en Grootegast. Hebben wij ons oor te luister gelegd tijdens de informatiebijeenkomst en als coalitiepartij achter de schermen veelvuldig contact gehad met de andere partijen in de coalitie en het college.
In een overleg van de afgelopen week (donderdag 6 maart) kwam naar voren dat de opgelopen achterstand vanuit de eerste helft van het jaar 2023 nagenoeg is ingelopen, waardoor de druk van de indeplaatsstelling per 1 april 2025 even van de ketel is. Tegelijkertijd hebben wij met de achterstand uit de tweede helft van 2023 (38 personen) en de taakstelling van 2025 (128 personen) nog een flinke opgave te doen.
Op 6 maart hebben college en coalitiepartijen ook afspraken gemaakt hoe wij denken 166 statushouders dit jaar te gaan huisvesten in het Westerkwartier. We waren het er uiteindelijk collectief over eens dat we daarvoor de doorstroomlocatie in Doezum nodig hebben. Tegelijkertijd waren we collectief van mening dat het oorspronkelijke plan te groot was qua opzet.
De afgeslankte opvang in Doezum kan doorgang vinden. Echter is het financiële plaatje dermate nadelig voor de gemeente (en haar inwoners), dat dit deze keuze totaal onverantwoord maakt. Een doorstroomlocatie blijft een ‘doekje tegen het bloeden’ en geen oplossing voor de uitdagingen waar wij voor staan. Als ChristenUnie Westerkwartier hebben wij in de afgelopen periode meermaals benoemd dat een plan van aanpak tot 2030 – 2035 noodzakelijk is om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Alleen op die manier zal niet ‘de waan van de dag’ regeren in het Westerkwartier. Om deze uitdagingen voor de (middel)lange termijn het hoofd te kunnen bieden, moeten we de beschikbare financiële middelen goed gebruiken. Dat maakt dat de keuze voor een doorstroomlocatie in Doezum nu niet verantwoord is.
Als ChristenUnie Westerkwartier opteren wij al langer dat de huisvesting over de gehele gemeente verdeeld moet gaan worden, waarbij we ook huisvesting gaan realiseren voor andere Westerkwartierders. Wat ons betreft gaan we daar nu, samen met onze inwoners, vol energie tegenaan!