Onze bijdrage raadsvergadering over nieuwe gemeentehuis 28 november 2024

alex vierkant.jpgdonderdag 28 november 2024 23:19

De locatiekeuze voor ons nieuwe gemeentehuis is een beslissing met een impact die tientallen jaren merkbaar zal zijn. Het raakt de efficiëntie van onze organisatie, onze financiële situatie en de ontwikkeling van onze omgeving. Uiteindelijk gaat het om de belangen van onze inwoners: zij hebben baat bij een goed functionerende gemeentelijke organisatie tegen zo laag mogelijke kosten. Het is daarom essentieel deze keuze te baseren op rationele argumenten en feiten, niet op emotie of nostalgie.

Tijdens het raadsoverleg werd echter duidelijk dat een meerderheid kiest voor de campusvariant (A1-Dependance): een verspreid gemeentehuis met meerdere bestaande gebouwen die op enige afstand van elkaar liggen. Dit voornemen heeft ons verbaasd en gaat onzekerheid tegemoet. 

Waarom verbaast de campusvariant ons? 

De cijfers van Sweco zijn glashelder. Dit gerenommeerd buro concludeert dat de campusvariant functioneel en financieel het minst aantrekkelijk is. Deze optie kost jaarlijks €320.000 meer dan nieuwbouw, een fors bedrag dat we beter kunnen investeren in andere maatschappelijke doelen. Het staat gelijk aan ongeveer 2% OZB.

De Ondernemingsraad (OR) en de ambtelijke organisatie hebben nadrukkelijk bezwaar gemaakt. Tweemaal heeft de OR opgeroepen de campusvariant niet te kiezen. Ook de ambtelijke organisatie ondersteunt dit standpunt. Zij zien grote knelpunten in functionaliteit, werkbaarheid en toekomstbestendigheid.

Kansen voor woningbouw in Zuidhorn blijven onbenut. De woningnood in onze regio is groot. Wethouder Hans Haze onderstreepte dit deze week in de Streekkrant. Het politieburo zeker en gemeentehuis wellicht kunnen verbouwd worden tot appartementen. Extra woningen op deze centrale plek in het dorp, een unieke kans die de campusvariant niet biedt. 

Wat maakt de campusvariant onzeker? 

De campusvariant brengt veel onzekerheden met zich mee:

1.De kosten en tijdslijnen zijn onduidelijk. Het gebouw van SKSG is nog niet aangekocht, en de prijs is onbekend. Het zal jaren duren voordat dit traject is afgerond, gezien noodzakelijke onderzoeken, procedures, bouwactiviteiten en stroomaansluiting. Pas als SKSG verhuist komt het pand beschikbaar.

2.Functionele en duurzame haalbaarheid is onzeker. Van zowel het SKSG-gebouw als het politiebureau weten we slechts dat het aantal vierkante meters voldoende is. Het is echter onbekend of deze gebouwen efficiënt kunnen worden ingedeeld en duurzaam te maken zijn.

3.Aannames over kosten. Voorstanders stellen dat nieuwbouw duurder is, maar Sweco geeft aan dat de kosten van de campusvariant de hoogste zijn en juist kunnen oplopen. Dat komt omdat deze variant risicovoller is dan nieuwbouw.

4.Overlast voor de organisatie. De campusvariant vereist langdurige verbouwingen, wat leidt tot overlast en onzekerheid voor de ambtelijke organisatie. Dit maakt het moeilijker om personeel te behouden of aan te trekken, terwijl ambtenaren al schaars zijn. Dit heeft direct gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners en voor uitvoering van al onze opgaven.

5.Toekomstbestendigheid. De bestaande gebouwen hebben een leeftijd van circa 25 jaar. Over 25 jaar zijn deze afgeschreven en kan uitbreiding een kostbare uitdaging worden. Nieuwbouw biedt een veel duurzamere en toekomstgerichte oplossing. 

Daarnaast willen we benadrukken dat het debat steeds meer lijkt te draaien om interpretaties van feiten, niet om navolgbare gegevens. Dit bemoeilijkt een objectieve discussie en voedt emotie en nostalgie. Als raad hebben we de verantwoordelijkheid om besluiten te nemen die goed zijn voor onze medewerkers, efficiënt zijn en in het belang van onze inwoners. In de afgelopen weken hebben wij achter de schermen ons de blaren op de tong gepraat, maar men was niet vatbaar voor argumenten. Aannames komen ergens in het vervolgproces altijd terug. 

Daarom kiest de ChristenUnie nieuwbouw 

Wij pleiten voor nieuwbouw, primair in Midwolde, omdat:

Nieuwbouw goedkoper is. Sweco toont aan dat dit financieel de meest gunstige optie is.

Een nieuw gebouw minstens 50 jaar meegaat. Dit biedt een duurzame en toekomstbestendige oplossing.

De nieuwbouw optimaal kan worden ontworpen. Functionaliteit, duurzaamheid en efficiëntie staan hierbij centraal. Er is geen rekening te houden met beperkingen van bestaande gebouwen.

Ruimte voor uitbreiding mogelijk is. Dit biedt flexibiliteit voor de toekomst.

De omwonenden in Midwolde deze invulling ondersteunen.

Er voldoende ruimte is voor groen en parkeren.

Op steun kan rekenen van de Ondernemingsraad en medewerkers. 

Daarnaast zorgt nieuwbouw ervoor dat ambtenaren tot de oplevering gewoon op hun huidige plek kunnen blijven werken. Dit geeft rust en stabiliteit binnen een organisatie die al voor grote uitdagingen staat. We dienen dan ook een Amendement in voor nieuwbouw Midwolde 

Wij erkennen dat een locatie in Zuidhorn ook prima geschikt is. In het raadsoverleg heeft de ChristenUnie aangeboden het compromis te willen zoeken. We hebben uitvoerig overleg gevoerd achter de schermen.  Wij zijn bereid nieuwbouw in de Oostergast te steunen om zo een brede meerderheid te bereiken. Deze variant scoort bijna even goed als Midwolde.
We dienen dan ook een Amendement in voor nieuwbouw Oostergast, mocht het voorstel Midwolde sneuvelen 

Naast de keuze voor een variant is het van belang het vervolgproces met opdrachtverlening goed te structureren. Dit staat los van welke variant wordt besloten. Na vandaag moeten we een goede start maken voor het vervolg. Deze raad doet zichzelf én het college een plezier door een heldere opdracht te formuleren met duidelijke uitgangspunten, heldere kaders en procesbeschrijving.

We dienen hiervoor een Amendement in 

Afsluiting 

Voorzitter, ik sluit af. Samengevat zijn voor de ChristenUnie dé onderscheidende en essentiële punten: Kostenbeheersing, Werkbaarheid en Toekomstbestendigheid. Nieuwbouw biedt daarvoor de beste garanties; Daarom: in het belang van onze inwoners, Kies voor nieuwbouw! 

Kiezen voor A1-Dependance (campusvariant) betekent ook kiezen voor de risico’s die daarmee samenhangen. Het is van groot belang dat het college de mogelijkheden krijgt van deze raad om dat op een beheerste manier te realiseren. Wij roepen de partijen daartoe op. Wij hebben in deze besluitvorming constructief en objectief willen zitten en zullen dat blijven doen, bij welk besluit dan ook. Altijd het belang van onze inwoners willen dienen.

Namens de fractie van de ChristenUnie Westerkwartier
Alex Steenbergen

« Terug