Een maand onderweg in mijn nieuwe baan: het voelt goed!

bert.jpgzaterdag 02 februari 2019 19:30

Lange tijd keken we ernaar uit: de herindeling! Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en de voormalige gemeente Ezinge fuseerden tot de gloednieuwe gemeente Westerkwartier. En op 1 januari was het dan zover!
Voor de meeste inwoners was de overgang niet echt merkbaar en dat is ook niet erg. Maar voor mijzelf veranderde er veel, meer dan ik aanvankelijk gedacht had.
Na een maand wordt het tijd voor een eerste voorzichtige tussenrapportage.

Een nieuwe baan!

Hoewel ik al bijna 9 jaar actief ben geweest als wethouder in Zuidhorn, voelt mijn nieuwe functie als wethouder van Westerkwartier toch echt als een nieuwe baan. Een nieuwe werkplek (een statige kamer in het gemeentehuis locatie Grootegast), nieuwe collega’s in het college en een nieuwe ambtelijke organisatie. Met de auto naar het werk in plaats van met de fiets, en regelmatig reizen tussen onze vijf locaties. Collega Hielke Westra heeft een snelle E-bike aangeschaft, ik doe het voorlopig met de auto maar wil in het voorjaar en de zomer zeker af en toe ook de fiets wel pakken.
Het voelt goed, het secretariaat is zeer behulpzaam in het slim plannen van afspraken en af en toe ons mooie gebied doorkruisen is ook niet verkeerd.
Mijn nieuwe portefeuilles Plattelandsbeleid, Landbouw, Natuur en Landschap bieden mooie nieuwe uitdagingen en welkome afwisseling. 

Een veelbelovende start

Inmiddels hebben we drie raadsvergaderingen en een informeel raadsoverleg gehad, prima vergaderingen in goede sfeer. Met name in de laatste raadsvergaderingen kwamen de eerste echt politieke onderwerpen aan de orde, waaronder de winkelopening op zondag. Ook de behandeling van deze best wel spannende onderwerpen verliep goed.
Als college hebben we vier reguliere vergaderingen achter de rug en gingen we afgelopen week twee dagen ‘de hei op’. Goed om elkaar in een andere omgeving beter te leren kennen en samen na te denken over de komende tijd. Ook goed voor de teambuilding. 

Wat staat er op het programma?

In de afgelopen weken hebben we vooral kennis gemaakt met elkaar en met de verschillende teams van de organisatie, de laatsten volgen binnenkort.
De komende maanden gaan we vooral kennismaken met de verschillende dorpen en met andere organisaties en groepen binnen de gemeente en in de regio. We willen met hen spreken over wat zij van de gemeente en het college verwachten. En over hoe we kunnen samenwerken. Ook de rol van ‘dorpswethouder’ of ‘eerste aanspreekpunt’ willen we daarbij verder inhoud geven.
Daarnaast werken we de voorlopige (technische en beleidsarme) begroting uit op basis van het coalitieprogramma.
In juni komt het college met een ‘perspectiefnota’, in feite een voorlopige begroting voor 2020 en verder, waarin beide sporen verwerkt zijn. Daarbij gaat het dan dus niet alleen over wat we willen gaan doen, maar ook over hoe (en met wie) we dat willen gaan doen. 

Reageer gerust!

Het college kiest er nadrukkelijk voor om veel naar de inwoners toe te gaan en samen met hen het beleid (en de uitvoering) vorm te geven. Uiteraard sluit ik mij daarbij aan als het om mijn eigen aanpak en werkwijze gaat. Ik wil iedereen daarom nadrukkelijk uitnodigen om te reageren op mijn column. Maar neem ook gerust contact op bij vragen over andere zaken. Een afspraak maken kan natuurlijk ook! 

Bert Nederveen, 1 februari 2019 

Reacties zijn welkom via Twitter (@bertnederveen), email (bert.nederveen@westerkwartier.nl), telefoon (via 14 0594) en natuurlijk persoonlijk. 

Een paar interessante links over de start van het nieuwe college:
https://www.westerkwartier.nl/bestuur-organisatie/nieuws_3190/item/college-westerkwartier-bezoekt-41-dorpen-voor-de-zomer_2686.html
https://www.westerkwartier.nl/bestuur-organisatie/nieuws_3190/item/coalitieakkoord-in-eenvoudige-taal_2605.html
https://www.westerkwartier.nl/bestuur-organisatie/nieuws_3190/item/gemeente-westerkwartier-lanceert-nieuwe-website_2440.html
https://www.westerkwartier.nl/bestuur-organisatie/nieuws_3190/item/coalitieakkoord-westerkwartier-gepresenteerd_2401.html

« Terug

Reacties op 'Een maand onderweg in mijn nieuwe baan: het voelt goed!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.