De Week tegen Kindermishandeling: Verbind voor het kind

image2zaterdag 25 november 2017 09:49

Afgelopen week was het de Nationale Week tegen Kindermishandeling. Nu is het elke week wel ‘de week van....’, maar voor mij is dit onderwerp belangrijk genoeg om er in een blog aandacht aan te besteden.

Kindermishandeling in Nederland

Hoewel het lastig is om het exacte aantal te achterhalen, mag worden aangenomen dat het aantal kinderen in Nederland dat mishandeld of verwaarloosd wordt rond de 118.000 ligt. Een enorm aantal, wat betekent dat op elke school en in vrijwel elke klas wel kinderen zitten waarvoor dat geldt. En dit aantal is al vele jaren zo hoog en daalt niet. 

Schroom en taboe

Hoewel iedereen weet dat het bestaat is het toch erg moeilijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. We hebben veel schroom om mensen aan te spreken, want ‘stel je voor dat het niet waar is’. Een schooljuf zei eens: ‘Ik heb al pijn in mijn buik als ik ouders wil aanspreken op vermoedelijk misbruik’. Maar zou ze eigenlijk niet veel meer pijn moeten hebben van het idee dat het mogelijk misbruik misschien wel jaren blijft doorgaan als ze niets zegt. En dat het kind dan (nog meer) onherstelbaar wordt beschadigd? 

Kinderen hebben het soms niet eens door

Omdat kinderen (als het goed is) opgroeien in een gezin, is dat hun referentiekader. Dat betekent dat ze soms niet beseffen dat ze mishandeld of verwaarloosd worden.
Ik weet nog dat onze kinderen vroeger dachten dat ouders altijd een slaapkamer beneden hadden, en de kinderen boven. Ons huis was hun referentiekader, tot ze er bij vriendjes en vriendinnetjes achter kwamen dat het ook anders kon. Dit is een onschuldig voorbeeld, maar ook bij slaan, schelden, of wat dan ook, hebben kinderen soms niet door dat dat niet hoort. En blijven ze het opnemen voor hun ouders omdat ze ook van hen houden. 

Alicia

Afgelopen woensdag werd de documentaire Alicia uitgezonden op NPO 2 (programma DOC 2). Een vreselijk voorbeeld van wat er met een kind kan gebeuren als het niet in de veilige omgeving van een gezin, of zelfs een pleeggezin, kan opgroeien. Het maakte op een onthutsende manier duidelijk hoe een kind beschadigd raakt als het liefde moet missen en van opvanghuis naar opvanghuis wordt verplaatst. 

Niet alleen over maar vooral met kinderen praten

Als onderdeel van de Week tegen Kindermishandeling mocht ik ook een lezing bijwonen van Margrite Kalverboer, de Kinderombudsman. Zij zet zich op landelijk niveau in in de strijd tegen kindermishandeling en -verwaarlozing. Ze vertelde dat ze veel met kinderen in gesprek gaat en dat ze daar verrassend en ontwapenend uit de hoek kunnen komen.
Toen ze in een schoolklas vertelde over het onderwerp en vroeg wat ze daaraan zouden kunnen doen, zei één van de kinderen: “Als we er nu gewoon met de hele klas over gaan praten, gaan de kinderen die mishandeld worden vanzelf huilen”. 

Verbind voor het kind

De slogan van deze Week tegen Kindermishandeling was ‘Verbind voor het kind’, een oproep aan iedereen om aandacht te hebben voor signalen die op mishandeling of misbruik kunnen wijzen. En daar natuurlijk ook wat mee te doen. Dat hoeft echt niet door direct het onderwerp zelf ter sprake te brengen. Het kan ook door gewoon met kinderen in gesprek te gaan over alledaagse dingen. Of door aan je kinderen te vragen of er klasgenootjes zijn die nooit op verjaardagsfeestjes worden gevraagd, of vaak ziek zijn, of gepest worden, of....... En vervolgens dat kind toch eens uitnodigen.
En bespreek het onderwerp, op school, de kinderopvang, de kerk, de voetbalclub, overal waar kinderen komen. Overal dus. 

Reacties zijn welkom! 

Bert Nederveen, Zuidhorn, november 2017 

Relevante links:

https://www.vooreenveiligthuis.nl/
https://www.dekinderombudsman.nl/
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/november/alicia.html

« Terug

Reacties op 'De Week tegen Kindermishandeling: Verbind voor het kind'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.