De Zondag

open.jpgvrijdag 16 september 2022 10:20

Wij zien de zondag graag als rustdag. Zo heeft God het ons geleerd en wij weten uit ervaring dat dit goed is. Wat ons betreft zouden we zes dagen werken en de zevende dag nemen om te rusten.

Zo stond het ook in ons verkiezingsprogramma. Echter stond dit totaal niet in de programma’s van de overige partijen. Op zich een Unique Selling Point. Niet genoeg om een meerderheid in de raadszaal te bemachtigen.

Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie kwam duidelijk naar voren dat wij alleen staan in ons standpunt. Gelukkig vonden wij goed gehoor bij ons mede onderhandelaars. Samen hebben wij gesproken, afgewogen en een knoop doorgehakt. Enerzijds de rust in de ochtend en anderzijds ruimte in de middag. 

Als ChristenUnie zijn wij blij dat we een compromis hebben weten te bereiken. Voor een deel van u als lezers zal dit voelen als een verlies. Ook zijn er mensen in onze achterban die minder zwaar tillen aan het wel of niet open zijn van de winkels op zondag. 

Vanaf 1 oktober is het alle winkels toegestaan om ‘s middags van 12-18 uur open te zijn. Dit zijn ze absoluut niet verplicht. Overeenkomstig landelijke wet- en regelgeving (artikel 5.6. van de arbeidstijdenwet) kunnen werknemers ook niet verplicht worden om op zondag te werken. 

Na 1 oktober zijn alle winkels ook verplicht gesloten op nieuwjaarsdag, 1ste paasdag, 1ste pinksterdag en 1ste kerstdag. Allemaal dagen welke je graag samen met je dierbaren wilt doorbrengen. Hoe mooi is het dan, dat hier nu ruimte voor is. 

Al met al zijn wij als fractie van de ChristenUnie blij met de gemaakte afspraken. Niet onze ideale afspraken, wel afspraken die recht doen aan de samenleving van het Westerkwartier.

Koos Siegers

 

« Terug