Uit de fractie #6

gemeentehuis-zuidhorn__large.jpgdonderdag 23 mei 2024 22:25

De Regiobrief heeft me gevraagd met regelmaat iets over ons raadswerk te vertellen. De ingezonden kopij deel ik ook hier

Deze keer een terugblik op twee raadsvergaderingen.
15 mei de reguliere raadsvergadering. Er stonden heel diverse punten op de agenda. De een wat interessanter dan de andere. Het aanpassen van de winkeltijdenverordening kreeg uitgebreid aandacht terwijl het eigenlijk maar om een kleine aanpassing ging: op tweede pinksterdag mogen de winkels in het centrum van Leek ook van 8 tot 12 open. In de praktijk gebeurde dit al i.v.m. de Pinkstermarkt en dan is het beter dat deze winkels gewoon legaal open zijn. Voor een aantal partijen is dit weer een mooie gelegenheid om te bepleiten dat we af moeten van beperking van de openingstijden op zon- en feestdagen. Het geeft in elk geval levendige discussies.
Verder werd er een “motie vreemd aan de orde van de dag” aan de agenda toegevoegd. Dit is een motie overeen onderwerp die niet op de agenda staat. In dit geval ging het over de Lelylijn. Onze fractie zag weinig toegevoegde waarde in deze motie. De brief die het college had opgesteld voor de Stuurgroep Lelylijn was voldoende duidelijk en de motie was niet nodig vonden wij. Omdat alle andere fracties deze motie indienden hebben we er toch maar mee ingestemd om in elk geval een signaal naar de Stuurgroep af te geven dat we in Westerkwartier eensgezind zijn. Wij zijn in de regel niet zo van overbodige moties.
In deze raadsvergadering werd Richard Lamberst weer beëdigd als wethouder. In dit geval niet als tijdelijke vervanging. De reden waarom hij nu voor de rest van de periode wethouder is is verdrietig:  het overlijden van Marjan Sijperda. Wij zijn wel blij dat hij deze periode de wethouder blijft voor VZ.
De tweede raadvergadering was een ingelaste vergadering op 22 mei. Deze begon al om 16.00.
In het kader van Nij Begun, de aanpak voor Groningen na de parlementaire enquête. We moesten als raad instemmen met “de reactie op de hoofdlijnennotitie uitwerking Staat van Groningen in de Groningenwet”. Ja, ik begrijp dat dit bijna niet te volgen is. Ook voor ons is dat lastig. We hadden daarover in de week ervoor uitgebreid uitleg gehad en in onze raad is ook een werkgroep gevormd van vertegenwoordigers uit elke fractie. Zij bereiden het een en ander voor en informeren hun eigen fracties. Voor onze fractie zit Alex Steenbergen hierin. Deze werkgroep had een motie voorbereid waarin we als Westerkwartier op enkele punten graag aanscherping wilden in de reactie naar het ministerie en dan met name de gevolgen van winning uit kleine gasvelden en het kussengas omdat de gevolgen hiervan inwoners in Westerkwartier raakt.
We waren deze raadvergadering zeer eensgezind en in een half uur klaar.
De avond werd verder met andere raadsactiviteiten en raadsoverleggen gevuld.

Arina Havinga
raadslid ChristenUnie Westerkwartier

« Terug