ChristenUnie ziet natuurbegraafplaats wel zitten.

IMG_0703.JPEGmaandag 10 mei 2021 19:35

Het was prachtig weer deze vrijdagmiddag. De ChristenUnie had met Bennie Kok afgesproken op natuurterrein ’t Stort.  Daar aangekomen werden we opgewacht door Bennie in boswachtersoutfit.

Dik een jaar geleden kocht hij ’t Stort van de provincie. Het gebied is ongeveer vijfentwintig hectare groot. Het is ontstaan tijdens de verbreding van het Van Starkenborghkanaal in 1964. De vrijgekomen grond werd hier gestort. Sindsdien heerst hier rust. De natuur heeft er al bijna vijftig jaar vrij spel. Alleen een schapenhouder had altijd toegang met zijn kudde.

Bennie is een vriendelijke en rustige man. Sinds hij het in bezit heeft wandelt hij veelvuldig en geniet van de rust en van de andere bewoners. Het is namelijk een waarlijk paradijs voor  zijn vijf Galloway runderen en de elf schapen met lammetjes. Maar niet alleen voor het vee. Vogels en reeën verblijven hier maar wat graag.IMG_0699

Bennie kent zijn vee bij naam. Ook kent hij het gebied al heel goed. Via allerlei wildpaadjes neemt hij ons mee. We zien hoog gelegen gebieden, lage natte gebieden, rietvelden en bos. Een prachtige diversiteit. Tijdens de wandeling genieten we van de natuur en de enthousiaste verhalen van Bennie. Kok is maar wat blij met het gebied; hij wil het graag zo rustig en natuurlijk mogelijk houden. Dat moet ook, want dat was onderdeel van gunning bij de eigendomsoverdracht van de provincie. Kok wil hier graag een natuurbegraafplaats maken. Hij en zijn vrouw willen graag ooit zelf worden begraven in de natuur, en als het kan hier in ’t Stort. Daarnaast willen ze dat het ook mogelijk wordt voor anderen. Hij wil hij zo weinig mogelijk ingrepen plegen. Een droog looppad, een veldje met schaapskooi voor plechtigheden en een toegang bij de uitkijktoren lijkt voldoende te zijn.

Over dit plan heeft hij inmiddels contact met de gemeente. De ChristenUnie is ervan overtuigd dat het animo voor het begraven in de natuur toeneemt. Dit idee is een mogelijkheid om een natuurbegraafplaats gerealiseerd te krijgen in het Westerkwartier. We zijn dan ook enthousiast over dit plan en wensen Bennie en zijn vrouw succes.

 IMG_0704

« Terug