Een lokale of een landelijke partij

arina veirkant.jpgwoensdag 26 januari 2022 13:44

We horen het veel in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen: “Nee hoor, ik stem niet op een landelijke partij, want daar in Den Haag….”
Ik begrijp ook wel dat veel mensen deze gedachte hebben. De media is er veel aan gelegen om de gemeenteraadsverkiezingen neer te zetten als de graadmeter voor de landelijke politiek.

Dat gebeurt al jaren en steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat hun stem op een lokale partij het beste signaal is aan de landelijke politiek dat ze niet meer geloven in de regering in Den Haag.
En wat is dat jammer. Dat de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog maar worden afgeschilderd als een stem op de landelijke politiek.
De meeste politieke partijen in de gemeente hebben inderdaad verbinding met een landelijke partij, maar die verbinding zorgt juist voor sterke gemeentelijke politici. Ze worden getraind voor hun politieke werk, krijgen relevante informatie en worden ondersteund vanuit het landelijke bureau. Maar het zijn ook lokale politici die hun omgeving goed kennen. Fracties met jarenlange ervaring in de plaatselijke politiek. Die in colleges al heel wat hebben bereikt voor de eigen inwoners. En nee, ze lopen niet aan de leiband van de landelijke politiek, maar maken wel dankbaar gebruik van de korte lijntjes met de Statenleden en Tweede Kamerleden.
Als ik concreet kijk naar de ChristenUnie in het Westerkwartier: we hebben sterke kandidaten met veel ervaring en we wonen al jarenlang, vaak zelfs geboren en getogen, in het Westerkwartier. Onze partij was in alle vijf voormalige gemeentes in het Westerkwartier al meer dan 20 jaar actief en als je haar voorganger het GPV meerekent nog heel veel langer. We hebben korte lijntjes met ChristenUnie-bestuurders in de hele provincie via bijvoorbeeld de app, we hebben regelmatig contact met Tweede Kamerleden (binnenkort overleg via Zoom met Pieter Grinwis en Mirjam Bikker), we kunnen een cursus christelijke politiek volgen via het landelijk bureau. En laten we vooral niet vergeten dat wij door de ziekte van onze wethouder Bert Nederveen door de landelijke partij geholpen zijn om snel een waardige vervanger te vinden, in de persoon van Pieter van der Zwan, voor deze pittige klus. En al die kennis en kunde zitten we enthousiast in voor ons eigen Westerkwartier.
We kennen het Westerkwartier goed. We hebben al veel werkbezoeken afgelegd, hebben regelmatig inwoners aan de telefoon en ook via de mail weet men ons te vinden. Onze sterke afdeling heeft circa 550 leden.
Kortom we zijn een partij met een sterk landelijk netwerk met onze lokale voeten in de klei.
Met de ChristenUnie stem je op een sterke lokale partij!

Arina Havinga
raadslid en kandidaatsraadslid (#3)

« Terug