Na 119 dagen dankbaar én trots

foto bert nederveen.jpgvrijdag 22 juli 2022 16:53

Op woensdag 13 juli was het dan eindelijk zover: de start van het nieuwe college van de gemeente Westerkwartier. 119 dagen nadat de nieuwe gemeenteraad was verkozen, slechts 11 gemeenten doen er nog langer over.
Ter vergelijking: toen ik in 2010 voor het eerst wethouder werd in de gemeente Zuidhorn zaten er 54 dagen tussen verkiezing en installatie, in 2014 duurde het precies even lang en in 2019 stond het nieuwe college al na 42 dagen in de startblokken (al kon dat in verband met de herindeling ook eigenlijk niet anders).

Waarom duurde het zo lang?
Het lijkt een landelijke trend, in het afgelopen decennium is de duur van (in)formaties enorm toegenomen. Als meest genoemde reden geldt de toename van het aantal fracties (versnippering) waardoor meer partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen. De toename en groei van lokale partijen speelt ook een rol, omdat zij over het algemeen een wat andere manier van politiek bedrijven hebben dan de ‘klassieke bestuurderspartijen’. En ik denk dat de onzekerheid van de inkomsten uit het gemeentefonds deze keer ook heeft meegespeeld, het was daardoor heel moeilijk om goede meerjarige plannen te maken.
In Westerkwartier speelde nog iets anders: het vertrouwen tussen de beoogde coalitiepartners, dat door gebeurtenissen vóór en na de verkiezingen zo ver weg was, dat een mediationtraject noodzakelijk bleek. 

Liever zorgvuldig dan snel
Ik ben blij dat de beoogde coalitiepartijen de tijd hebben genomen om elkaar eens goed in de ogen te kijken, onder begeleiding van een externe mediator met veel ervaring. Hoewel niet alles wat in het traject is gebeurd openbaar is, heb ik (van enige afstand) gemerkt dat het goed is geweest een time-out te nemen, en dat in het vervolgtraject op een goede manier is gewerkt aan de nieuwe coalitie. Zo ligt er een basis voor de komende vier jaar, waarin er veel op ons afkomt: zoals al genoemd de financiële onzekerheid, maar ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de opvang van vluchtelingen, wellicht opnieuw Corona, de stikstofcrisis en de opgaven op het gebied van klimaatverandering. Voor deze grote opgaven is het belangrijk dat er een goed team staat om de gemeente te besturen. Daarom was zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid. 

Dankbaar én trots
Ik heb nooit zoveel met het woord ‘trots’. Dat komt denk ik door mijn (calvinistische) opvoeding. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Doen wat van je gevraagd wordt op de positie waarop je bent gesteld. En als het dan goed gaat, gebruik ik liever het woord ‘dankbaar’. En toch is er ook nu reden om trots te zijn. Op de mooie campagne, die we als ChristenUnie mochten draaien. Op het behoud van onze zetels en de forse winst in stemmen. Op de rol die onze onderhandelaars mochten spelen bij de vorming van het nieuwe college.
Dankbaarheid en trots kunnen zo ook samen op gaan. Dankbaar voor de rol die we mochten spelen maar ook trots op het resultaat dat behaald werd. 

bert beedigdExtra bijzonder
Voor mij waren de afgelopen weken extra bijzonder. Dat lijkt misschien niet zo omdat het al de vierde keer is dat ik zo’n proces als beoogd wethouder meemaak, en zelfs de zevende keer als je de periodes als raadslid ook nog meerekent.
Maar twee zaken maakten het toch bijzonder.
In de eerste plaats het feit dat ik in het afgelopen jaar negen maanden uitgeschakeld geweest door een ernstige ziekte. Een ziekte die ook anders had kunnen aflopen. Wat is het mooi om er dan weer bij te kunnen zijn en met een nieuwe periode te kunnen starten.
En in de tweede plaats het feit dat deze periode ook de laatste zal zijn waarin ik als wethouder actief zal zijn. Dat betekent niet dat ik vier jaar lang ga afbouwen, integendeel: ik heb heel veel zin om met het nieuwe team mij nog vier jaar in te zetten voor onze mooie gemeente. En bij dat alles mocht ik opnieuw zeggen: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’, altijd weer indrukwekkend om zo te belijden dat ik het niet van mijzelf hoef te verwachten. 

Tot slot
Ik wens iedereen een hele goede zomerperiode en (als dat kan) een mooie vakantie toe. Laten we de tijd nemen om even uit te rusten, zodat we vanaf september weer enthousiast en vol goede moed aan de slag kunnen. 

Bert Nederveen, Westerkwartier, 21 juli 2022 

Relevante links:

lijstje

 

« Terug