Supergewone mensen gezocht!

mantelzorg.jpgvrijdag 09 november 2018 19:51

Fijne dag-, fijne week van

Mensen die mij al wat langer volgen weten dat ik regelmatig aandacht besteed aan ‘de dag van’ of ‘de week van’. Niet alleen dierendag, moederdag of Bevrijdingsdag, maar ook de dag van de Schildpad of INTERNATIONAL CAPSLOCKDAY mogen zich in mijn warme belangstelling verheugen. En wellicht herinnert u de de aandacht die het Dagblad van het Noorden besteedde aan de discussie die ik op social media met mijn dochters voerde over Internationale Vrouwendag.
Deze keer aandacht voor twee bijzondere weken. De landelijke Week van de Pleegzorg (dit jaar 31 oktober - 7 november) hebben we net achter de rug. En in veel gemeenten is deze week de Week van de Mantelzorg, met de landelijke Dag van de Mantelzorg op 10 november als afsluiting.

De Week van de Pleegzorg

Enkele jaren geleden voerde een aantal pleegzorgorganisaties een campagne onder het motto ‘Supergewone mensen gezocht’, met flyers waarop teksten als ‘Sofie (8) zoekt een pleegmoeder die af en toe een lief briefje in haar broodtrommel stopt’ en Jayden (4) zoekt een pleegmoeder die een vliegtuigje kan vouwen van deze flyer’. In die periode bracht ik een bezoek aan een pleeggezin en was ik zeer onder de indruk van wat deze mensen deden: de zorg op zich nemen voor een kind, dat nooit hun eigen kind zou worden, inclusief het onderhouden van de contacten met de echte ouders. Bijzondere verhalen over opvoeding van en toewijding aan kinderen, die vaak veel hebben meegemaakt en die datgene verdienen wat je elk kind gunt: een gewone omgeving, bij gewone ouders waar ze veilig en vrolijk kunnen opgroeien. Maar je hoort ook wat ze er voor terug krijgen van die kinderen, indrukwekkend.
Het lijkt zo gewoon, maar het is super! Supergewoon!
Dit jaar hebben we weer enthousiast meegedaan met de Week van de Pleegzorg, samen met ambtenaren bezocht ik een contactavond van pleegouders, ging ik op bezoek bij een pleegmoeder thuis en organiseerden we een informatieavond voor kandidaat pleegouders in het Westerkwartier. Ik hoop van harte dat zich nieuwe pleegouders melden, want die zijn nodig. 

De Week (Dag) van de Mantelzorg

Ook dit jaar zijn er in het Westerkwartier weer diverse activiteiten waarmee we mantelzorgers (oud en jong) in het zonnetje willen zetten.
Daar waar pleegzorg een vrijwillige keuze is, is mantelzorg dat meestal niet: je zorgt voor je partner, vader, moeder, kind, buurvrouw of wie ook maar omdat er niemand anders is die dat doet. Maar ook omdat je niet anders wilt. Sommige mantelzorgers kennen het woord niet eens. Ze vinden vanzelfsprekend dat ze het doen en zijn er (terecht) ook trots op. Maar de inspanning die ze verrichten is enorm. Velen zijn uren per week ermee bezig en sommigen moeten ook oppassen voor overbelasting.
In de Week van de Mantelzorg worden uitjes georganiseerd om de mantelzorgers te verwennen en worden ze in het zonnetje gezet. Zelf was ik bij een bezoek dat een aantal mantelzorgers bracht aan Bakkerij Jager in Grijpskerk, ze werden rondgeleid en konden zelf brood en pizza bakken (en opeten natuurlijk).
Op woensdag 7 november was er in De Schutse in Leek een verkiezingsdebat over mantelzorg en informele zorg. Het was niet druk en het was ook niet spannend: over mantelzorgondersteuning denken alle partijen eigenlijk hetzelfde, het is van groot belang en verdient veel steun.
Want ook hiervoor geldt: het lijkt gewoon, maar het is super! Supergewoon! 

Bert Nederveen, 10 november, Dag van de Mantelzorg 

Reacties zijn welkom via Twitter (@bertnederveen), email (bert.nederveen@westerkwartier.nl), telefoon (0594-508805) en natuurlijk persoonlijk. 

Interessante links: 

https://www.supergewonemensengezocht.nl/

https://pleegzorg.nl/week-van-de-pleegzorg/

https://www.elker.nl/pleegouders/submenu/bent-u-geinteresseerd-in-pleegouderschap

https://www.legerdesheils.nl/noord/pleegouder-worden

https://www.williamschrikker.nl/Onze-onderdelen/Pleegzorg/Jeugdhulprotterdam

https://www.timon.nl/pleegouders/pleegouder-worden/ 

http://www.mantelzorgwesterkwartier.nl/westerkwartier

https://www.mezzo.nl/

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Supergewone mensen gezocht!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.